Şüphesiz, her yıl birbirini tutmaz, bazı yıl verimli olur bazı yıl kesat. Bunun birçok sebebi var.
Allah dedene de sana da hayırlı ömür versin.
Bazıları bize de sen de balıkçı mısın dese de bizde de en az bir yüzyılın birikimi var, benim büyükbabam Şuayip Reis, ben doğduğum yıl 1945'de ölmüş, Allah rahmet eylesin. Babam ve amcam işi devam ettirmişler, bize de Allah 70 yılı geçen bir ömür verdiğine göre, böyle bir ailede yetişmiş olarak epey şey öğrendik, elbette bilmediklerimiz bildiklerimizden çoktur.
Dedim ya keşke oturup sohbet edebilsek.
Boğazda gırgır fazla balık tutamıyor diyorsun, doğrudur, bizim bilgilerimize göre, balık kanaldan(akmıyor) yatıyor. Biz küçükler de kış boyu o kanalda yatan balıkları tutarak(ki kapasitemiz çok düşüktür) yaşamaya çalışıyoruz.
Boğazda çeviren gırgır ise hem dediğin gibi fazla balık tutamıyor hem de kanalda yatacak balığı bozup aşağı Marmara'ya indiriyor.
Levent Artüz ((babası İlham Artüz'le muhabbetimiz vardı) bir çalışmasında, sonbaharda balık Karadeniz'den Marmara'ya akarken boğazı yemlenerek ortalama 15 günde geçer, bu süre zarfında %25 ağırlık artışı kazanır diyordu.
Ben de buna dayaranarak 15-20 gün bekleseler daha çok kazanacaklar dedim.
Derinlik meselesi ise senin de bildiğin gibi balıkların yumurta bırakma ve yumurtadan çıkanların büyüme sahası olduğu için önem taşıyor.
Basit mantıkla neslin devamına izin vermezsek, tutulan balık miktarı her yıl azalacak, sonunda gırgırcıların doyurmaya çalılştığı mlletle beraber hepimiz aç kalacağız.
Allah'tan dileğim, bizim cahilce ve hoyratça yok etmeye uğraştığımız nimetlerini koruması ve bizim yaprtıklarımza bakarak onları yok etmemesidir.
Selam ve sevgiler.
( Kayık boyanacak, çok iş, az takat var, ben gideyim. :13 )
Bookmarks