PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Sezon basladı Dışdan Takma motor hırsızliği artacak

balıkcı ahmet
13.06.09, 14:52
İskeledeki veya vargeldeki yazlıkçıların sezonu bittiğinden teknelerini çekip,el ayak azalınca,tam sırtıya veya yemliye çıkacağız ahlaksız adamlar,hırsızlar devreye giriyor.
Gündüzden araştırmalarını yapıp,gözüne kestirdikleri genellikle 9.9 gibi vergiye tabi olmayan,sahil koruma tarafından pek çevrilmiyen teknelere gece 22.00 – 05.00 saatleri arasında ya tekneyle yanaşıyorlar,ya karadan veya siyah balıkadam kıyafetlerini giyip sığ suda balık avlarmış gibi yapıyorlar.Araba da kıyıda,yanlarında het türlü alet edevat hatta zincir keskisi de bulundurarak motorlarımızı alıyorlar.
Her yelkenli teknenin arkasında bir bot olduğundan ya bunların kaptanlarına,ya büyük şehirlerdeki bağlama yerlerindeki sözüm ola bakıcılara,belki bazı motor tamircilerine ,Van’da göl turizmi olduğundan oradaki teknelere gibi yok pahasına satıyorlar.
Tabii ki faturasız motorları satın alan kişiler de “oh ucuza kapattım” diyorlar ama onların ki de çalındığında eğer hırsızlar yakalanıp motorlar bulunursa onlar da bir hak idda edemiyorlar.
Faturamız da,limana da kayıtlı olsak, amaç hırsızlara engel olabilmek.Yakalansalar da neyini alacaksınız zaten.
Sevgili Adminimiz Hüseyin kardeşimizin dediği gibi sopa atmak da sonrası için bir çözüm zaten yakalasak kemiğini kırarız da ama motor gitmiş olur gene de.
Bu sene hiç bilmiyorsam Bodrum’da çeşitli yörelerden 40-50 yakın motor çalındığıdır.Tabii duymadıklarım hariç.
15 gün önce de benim tekneme karadan çıkıp,motorla akü bağlantısı arasındaki kabloyu keski ile kesmişler,motor mandallarını açıp,aynaya iki tane saplama koymuşdum.Birini sökmüşler,diğerini sökerken de yarısında saplama eğildiğinden sökemeyip bırakmışlar.
Aynı gece bizim iskeleden ve Ortakent yalısından 8 motor götürmüşler.Birini de denize düşürmüşler.
Geçen sene de bizim siteden arkadaşlarımın zincirli,çift kilitli olarak emniyete aldıkları motorlarını almışlardı.Ben de korkumdan tam güzel avlar yapacağımı düşündüğüm aylardan motoru söküp eve koydum.
Sitemiz kardeşlerimizden de 3-5 motor çalındığını biliyorum,üzülerek, canım yanarak okudum.
Ve bu ahlaksızlara karşı nasıl önlem alalım düşüncesindeyim.
Bana güvenlik derseniz benim oturduğum sitede gündüz,gece 25 kişilik güvenlik elemanları var.Koskocaman bir site,kıyıda da nöbet beklemiyorlar.Zaman zaman oradan da geçseler demek ki kafi olmuyor.Buradaki marinalara 4.5 metrelik tekne içinde senede 3000 Ytl ödiyemem.
Sök, arabanın bagajına koy da deseniz 50 kg motor.O da olmaz.
Yani; kendi göbeğimizi, kendimiz keseceğiz.
Genellikle tekneyi almıyorlar madem ki motorları söküyorlar.O zaman motoru tekneye öyle bir sabitliyelim ki söküp alamasınlar.
Tekneyle alıp götürmeyi yakalanma riskini arttırdığında pek yapmıyorlar.Ama gene de örnekler var.

[Only Registered Users Can See Links] image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 1500x2000 and weights 280KB.[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])

Motorun kendi iki mengenesinin

[Only Registered Users Can See Links] image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 2000x1500 and weights 242KB.[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])

haricinde,iki de saplama deliği var.

[Only Registered Users Can See Links] image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 2000x1500 and weights 289KB.[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])

Bu saplama deliklerinden ya alyen anahtarlı saplama

[Only Registered Users Can See Links] image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 2000x1500 and weights 292KB.[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])

Veya 6 köşeli kafalı saplama,

[Only Registered Users Can See Links] image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 2000x1500 and weights 244KB.[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])

[Only Registered Users Can See Links] image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 2000x1500 and weights 416KB.[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])

Kullanıp,aynamız zaten aliminyum ona kaynak yapamayız.Alimunyum kaynağı çeliği tutmaz.

Tek çözüm yolu olarak düşündüğüm; Saplamanın aynadan çıkan ucuna koyduğumuz somunu saplamaya kaynak yapmak.

Bir ara demirciyi kaynak için getirmeyip, çelik sanayi 404 kullanıp somunun çevrilip açılmasını engellemeyi düşündümse,çakmakla yakılıp eritilinebilir.

Demir kaynağı daha aklıma yatıyor. Çünkü gece sessizliğinde demir testeresini ses yapar amaçlı kullanamazlar.Ben de motoru kışın alırken somunu demir testeresiyle keserim.

mertc
14.06.09, 21:27
Saplamanın aynadan cıkan ucuna koyulduğu somunu kaynak yapmak bişe değişmez.Adamlar demir testeresiyle geliyorlar:D:D

LüFerCi
14.06.09, 22:13
evet her türlü zarar veriyorlar motorada tekneyede .....

Reıs
15.06.09, 16:53
paylaşim için teşekkürler

öküz
07.06.10, 02:20
peki ne yapabiliriz. illa marinaya koymak lazm zaten istanbulda marinalarda aldı başını gitti en çok korktuğum olay.

LüFerCi
07.06.10, 02:39
bazı istanbulda ve cevrelerinde balıkcı koopların elinde olan sığınaklar var oralardan faydalana bilirsiniz