Sunuş
İlk balıkçı eğitim seminerine katıldığımda yıl 1978 - 1982 arasıydı (net tarihi hatırlamıyorum) Su Ürünleri GM. Samsun il müdürlüğünde, değerli bilimadamlarının katıldığı bir toplantıydı. Kıyısından köşesinden dinleyebildiğim kadarıyla ana konu istihsalin artırılmasıydı.
Sonra öğrenciliğim sırasında iktisat kongresi, Samsun bölgesi sirküler hazırlık toplantıları, Beşinci beş yıllık kalkınma planı tanıtım toplantıları gibi toplantılar... yine tamamında teknolojik gelişmeler, geleceğe yönelik olarak üretimin artırılması gerektiğine ilişkin konular işlendi.
Sanırım 1990 a kadar balıkçı grupları arasındaki alan savaşları, politikacıların baskı altında saha, av aracı kısıtlamaları, minimum ağ gözü açıklığı ve minimum avlama boyu düzenlemelerine müdahil olmaları haricinde hep yeni teknolojiler, yeni av sahaları ve su ürünleri türlerinin değerlendirilmesi gerektiği konuları baskındı.
1989-1990 sezonundaki hamsi av miktarındaki düşüşe rağmen 10.5 cm olması gereken avlama boyunun 9 cm den 7 cm ye düşürülmesi sanırım toplantılarda korumacılığın daha baskın olmaya başladığı eşik noktası oldu.
Artık nasıl büyümek gerek yerine nasıl korumak gerek konuşulmalıydı.
1970-1990 arası balıkçılık teknolojimizdeki büyüme ve gelişme belki gerekliydi ama 1990 dan sonra, ambara hapsedilen her beygir gücü, tekneye ve ağa eklenen her karış haramdı. Buna rağmen toplantılarda hala etkin avcılık konularından dem vurulabiliyordu. Bugün durumu doğru analiz edebilenler arasında filomuzun kapasitesini 1990 seviyesine çekmenin şart olduğunu konuşuyoruz. Fakat ortaya fikir atmaktan öteye geçip bir plan haline getiremiyoruz.
--------*----------
Konunun Amacı ve Önemi
Genelde balıkçı ile bilim adamları ve devlet kurumlarının yetkilileri bir araya geldiğinde, balıkçı bize biz balıkçıya 50 yıldır tekrarladığımız şeyleri söylüyoruz. Netice olarak bu bir araya gelişlerde faydalı sonuçlar elde edemiyoruz. Çünkü her iki taraf ta bu söylemleri tekrar tekrar dinlediği için kanıksadı.
Şimdi daha fazla balık avlamak için yeni icat edilmiş hangi makine, hangi ırgat, hangi ağ kullanılması gerekir gibi konuların konuşulma zamanı bitmiştir.
Artık başka konuları konuşmak gerek, başka şeyler söylemek yapmak gerek diye düşünüyorum.
İşte bu başlığı aşağıdaki konuların tartışılması için açtım:
- BİZ (Balıkçı, akademisyen ve ilgili kurum elemanları) ARAMIZDA HANGİ KONULARI KONUŞMALIYIZ?
- BU GÜN BİLİM CAMİASI BALIKÇIYA HANGİ KONULARDA KATKI SAĞLAMALIDIR?
- BALIKÇININ ACİL ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLARI NELERDİR?
Bookmarks