İZMARİT (Macna smaris)
F- Maenidae
L- Maena smaris (Smaris alceda)
İ- Piceral
M- Papuç, Kancur, Papya
Morfolojik Özellikleri:
Y.F.= D XI, A III, 9-10, P I, 15, V 1-5
Vücut yanlamasına yassı ve genişçedir, iki sırt yüzgeci birleşmiştir. Vücudun her iki yanında kare şeklinde siyah leke mevcuttur. Renk sırtta dalgalı kahverengi yanlarda ve karında beyazdır. Üreme devresinde yanlarında şerit halinde lacivert ve mavi lekeler belirir. 10-12 yıl yaşarlar.
M.U.= 25 cm.
O.U.= 15-24 cm.
M.A.= 75-80 gr.
C.O.Y.= erkek 4 yaş, dişi 3 yaş
İzmarit çoğumuzun bildiği lezzetli ve yakalanması neredeyse en kolay alan balıktır. İlkbahar ve Sonbahar aylarında sahiller, dalgakıranlara, rıhtımlara kadar sokulması çoğu kişiyi balık tutmaya heveslendirir. Bu nedenle İzmarit amartörler için biçilmez kaptandır.
Ortalama boyu 15 cm'dir. Vücudu elip şeklinde olup yan tarafları biraz basıktır. Gövdesine göre pulları büyüktür. Sıt ve kıç yüzgeçleri sivri batıcı dikenlerden oluşur. Dikenler zehirli değildir batarsa hemen çıkartın çünki inceden battığın için sızlatır eğer battığı yerde kalırsa iltihaplanma yapabilir. Başı vücuduna oranla normal büyüklüktedir. Ağzı küçük ve körüklüdür. Yan tarafı ve karnı beyazdır vücudu kahverengi ve birer siyah benek vardır. Aynı familyadan olan Menekşe balığı aynı özelliği gösterir tek farkı menekşenin rengi yeşilimsidir.
İzmaritler sahillere yaklaştıkları zaman yaz aylarında bir kısmının sırtlarına en büyüğü 2 cm olan kurt şeklinde sert kabuklu parazitler yerleşir. Bunlara İzmarit biti denir. İnsana bir zararı yoktur sökülüp atılır. Eti beyaz ve lezzetlidir. Sizlere tavsiyem tulumunu (derisini) çıkartıp ince mısır unuyla kızartmaktır.
AVCILIĞI(OLTA)
İzmarit için en önemli olta takımı çaparidir. Diger çaparilerde olduğu gibi sun'i tüy yem yerine izmarit çaparisinde tabii yem kullanılmalıdır. Buda midye'dir. Marmara bölgesinde sardalya balığı eti'de iğnenin ucuna takılarak kullanılmaktadır.
İzmarit çaparisi 12 iğneden 25 iğneye kadar yapılabilir. İğnelerin sayısı fazla geldiği takdirde bu sayı 3-4 iğneye düşürülebilir. 30-35 numara misina kullanılır. Köstek(iğnenin bağlandığı misina) sayısına göre beden uzunluğu ayarlanır. Bölgenin akıntısı göz önüne alınarak 50-100 gr kurşun kullanılmalıdır. Beden üzerine arzu edildiği miktarda 8-9 numara iğneli köstekler bedene birbirine değmeyecek şekilde bağlanır. Bedenin ucuna kurşun takılır ve diğer ucunada orta boy fırdöndü takılır ve ana oltayla birleştirilir.
İzmarit avcılığında balığın körüklü ağzının yumuşak olmasından dolayı olta yavaş yavaş çekilmelidir aksi takdirde balığın ağzı yırtılıp kurtulabilir.
------
NOT: BİLGİLER ÇEŞİTLİ SİTELERDEN ALINTIDIR, HEPSİNİN EMEĞİNE TEŞEKKÜRLER.
Bookmarks